Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws

Elektrotechniek, het hart van de energietransitie: Fedet


In deze maandelijks terugkerende rubriek vertellen specialisten uit de branche over de (onmisbare) rol van elektrotechniek in de enorme uitdaging waar we als Nederland voor staan. Anne-Jaap Deinum en Matty Hummelink (foto), respectievelijk directeur en voorzitter van de Fedet, bijten het spits af en lichten toe in hoeverre elektrotechniek een rol speelt in het slimmer, sneller, efficiënter, duurzamer en veiliger maken van de transitie.

De Federatie Elektrotechniek is belangenbehartiger van en voor ondernemers in de elektrotechnische en installatietechnische sector en partner van Vakbeurs Energie. Fedet bundelt de belangen en inzichten van haar leden -actief in de industrie, bouw en infra en de energiesector- en is gesprekspartner voor politiek en beleidsmakers.

Elektro is de basis

“Zonder elektrotechniek is er geen energietransitie,” stelt Matty Hummelink. “Kijkend naar de opgaven uit de Green Deal en het Nederlandse Klimaatakkoord is er zonder elektrotechniek geen beginnen aan. Neem de manier van verwarmen, dat moet anders. Warmtepompen zijn het voordehand liggende antwoord, maar die draaien niet zonder elektrotechniek. Natuurlijk kun je naast duurzaam opgewekte energie ook voor biogassen of waterstof kiezen, maar… ook dat lukt niet zonder elektrotechniek. Natuurlijk is elektrotechniek niet de enige oplossing in deze opgave, maar het is wel de basis van alle oplossingen.”

Slimmer en sneller

Anne-Jaap Deinum vertelt dat elektrotechniek intelligentie met zich meebrengt. “We moeten straks -wanneer de gascentrales definitief hun deuren sluiten- flexibiliteit in het energienet aanbrengen en daar is slimme informatie voor nodig. Op een dag als vandaag wanneer de zon zich niet laat zien en er nauwelijks een zuchtje wind is, wordt er maar minimaal energie opgewekt. Op zo’n moment moeten we kunnen putten uit een opslag van elektrische energie. Tegelijkertijd moeten we ervoor waken dat er op warme dagen én volop energie gebruikt wordt én tegelijkertijd genoemde batterijen worden opgeladen. Met intelligentie -verkregen uit meetapparatuur van onze fabrikanten- voorkom je dit soort problemen. Tegelijkertijd maken onze fabrikanten ook laadapparatuur die hierop anticipeert. Nog even en we kunnen ingeven dat we de auto morgenochtend om 7.00 uur nodig hebben waarop een slimme laadpaal op basis van de beschikbaarheid van energie bepaalt wanneer het laden start en stopt.”

“Veel technologieën die de transitie helpen te versnellen, zijn al beschikbaar,” vult Hummelink aan. “Ze worden alleen nog niet uitgevraagd, omdat de markt niet gewend is ze te gebruiken. Maar de doelstellingen in acht nemend, hebben we simpelweg de tijd niet meer op het op de ouderwetse manier te doen. Daarom zetten onze leveranciers ook steeds meer in op plug-and-play systemen.”

Efficiency

Ook op het gebied van efficiency speelt elektrotechniek een significante rol. Met elektra stuur je een-op-een processen aan, anders dan bij warmte of perslucht waar verliezen niet voorkomen kunnen worden. Daarnaast biedt elektrotechniek bovengenoemde slimme oplossingen die tevens op het gebied van efficiency van toegevoegde waarde zijn. Kort samengevat: elektrotechniek maakt zaken meetbaar en hiermee beter beheersbaar.

Elektrotechniek draagt ook bij aan duurzaamheid en veiligheid

Ook op het gebied van duurzaamheid heeft elektrotechniek iets in de melk te brokkelen. De levensduur van elektrotechnische oplossingen is doorgaans behoorlijk lang. “Onze producten maken CO2-vrije opwekking van energie mogelijk, maar we moeten nog wel wat innovaties doormaken om onze producten ook circulair te maken.” aldus Deinum. “De bijdrage in veiligheid zit met name op het gebied van kennis. En daar zit een tweeledigheid. Enerzijds maakt elektrotechniek systemen inzichtelijk en op afstand bestuurbaar. Het aspect veiligheid heeft daarnaast ook met kennis te maken. In onze sector zit ongelooflijk veel kennis die we graag met de stakeholders in deze opgave delen.”

Ga terug