Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws

Maak uw bedrijf toekomstbestendig met de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de MIA\Vamil

Foto: © Barendse Freesia - bron: Barendse Freesia

Behalve een lagere energierekening kunnen energiezuinige en duurzame investeringen u ook fiscale voordelen opleveren via de Energie-investeringsaftrek en de MIA\Vamil. Een deel van de kosten voor deze investeringen mag u aftrekken van de fiscale winst (EIA en MIA) en/of vrij afschrijven (Vamil). Dit levert u een belastingvoordeel op. We zetten de 2 regelingen hieronder op een rij.

De Energie-investeringsaftrek (EIA)

Jaarlijks maken zo’n 20.000 ondernemers gebruik van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Zij maken hun bedrijfsprocessen energiezuiniger, verminderen het energiegebruik, zorgen voor minder CO2-uitstoot en investeren in duurzame energie. Dit leverde in 2021 een besparing op die vergelijkbaar is met het jaarlijkse energieverbruik van 330.000 huishoudens.

Valt uw bedrijf onder de inkomsten- of vennootschapsbelasting? Dan kunt u ook gebruik maken van de EIA mits u maatregelen neemt die voldoen aan o.a. de criteria op de Energielijst. U kunt 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst en betaalt minder belasting. De regeling levert u gemiddeld 11% voordeel op en een lagere energierekening.

Bekijk welke technieken u binnen uw bedrijf kunt toepassen via onze online zoektool van de Energielijst of in de Energielijst 2022 (pdf).

Naast het nemen van de maatregelen op de Energielijst is er ook belastingvoordeel mogelijk voor (maatwerk) investeringen die een forse energiebesparing opleveren. Dit zijn investeringen die niet specifiek op de Energielijst staan. U kunt RVO vragen om naar zo’n energiezuinige investering te kijken. Als u met een energiebesparingsberekening van een onafhankelijke derde de reductie in energieverbruik duidelijk kunt aantonen, maakt u een goede kans. U kunt dan ook voor de kosten van dat energieadvies EIA aanvragen.

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Vamil

Valt uw bedrijf onder de inkomsten- of vennootschapsbelasting? En investeert u in maatregelen die op de Milieulijst staan? Dan kunt u via de MIA profiteren van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat u zelf bepaalt. Dit levert u een liquiditeits- en rentevoordeel op.

Op de Milieulijst staan maatregelen en technieken die minder milieubelastend zijn en vaak verder gaan dan de wet voorschrijft. U kunt kijken welke technieken u binnen uw bedrijf kunt toepassen via onze online zoektool van de Milieulijst of in de Milieulijst 2022 (pdf).

Gebruik maken van de EIA en/of de MIA\Vamil?

Meld uw investeringen binnen drie maanden (na aanschaf) bij RVO.

Meer informatie

Bent u op zoek naar meer informatie over deze regelingen? Of heeft u een vraag? Dan kunt u terecht bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Bezoek de RVO-stand op de Vakbeurs Energie (stand 6.A035). Onze adviseurs helpen u graag verder!

Praktijkvoorbeeld: energiebesparende en milieuvriendelijke maatregelen in een bloemenkas

In het Westland worden veel gewassen in kassen geteeld. Hierbij gebruiken kwekers chemicaliën om parasieten te bestrijden en aardgas om de kassen te verwarmen. Ook blijft er bij de bewatering van de planten veel restwater over dat niet opnieuw gebruikt kan worden. Kweker Matthieu Barendse van Barendse Freesia besloot de kweek op grote schaal te herzien. Met hulp van de Energie-investeringsaftrek en de MIA\Vamil kan de teler nu vele male duurzamer en volledig aardgasvrij freesia's kweken.

Barendse testte een gesloten kweeksysteem waarbij alle warmte afkomstig is van de lampen die de bloemen verlichten. Daarbij worden de freesia’s in drie lagen gekweekt, in kisten in plaats van kassen. De kisten worden verlicht met LED-licht. Doordat de verlichting en de kisten een gesloten systeem vormen, zorgt de warmte die vrij komt uit de verlichting ervoor dat er geen verwarming nodig is. Door dit systeem van telen zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig en kan het water dat hierbij gebruikt wordt, gerecycled worden. “Deze nieuwe teelt gaat efficiënt met grondstoffen om maar de overstap is een behoorlijke investering. Voor bloemen zijn wij een van de eerste,” zegt Barendse. “Er zitten nu heel veel ontwikkelkosten in, van tafels tot computerprogramma’s. Naarmate het proces grootschaliger wordt, wordt het ook goedkoper. Het financiële voordeel van de EIA en de MIA\Vamil zorgde ervoor dat deze vernieuwing haalbaar was.”

Ga terug